Međunarodno ocjenjivanje rakija, likera i ginova

Crospirit organizira Gospodarski list u suradnji s Agonomskim fakultetom u Zagrebu i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu od 2019. godine.

Povodom jubilarnog 5. ocjenjivanja odlučujemo dati upečatljivije ime natjecanju te se tako od 2023. godine naziva CROSPIRIT.

CROSPIRIT

O nama

Od prve godine ocjenjivanja, od kada se isto održalo u sklopu CroAgro sajma na Zagrebačkom velesajmu, naši ciljevi su isti. Uz medijsku promociju proizvođača, cilj ove manifestacije je kroz edukativna i stručna predavanja ukazati i na relativno nisku kulturu pijenja rakija i likera te nedovoljnog poznavanja rakija kod šire populacije, ali i ugostiteljskog sektora. Potrošnju rakija ugrožava i agresivni marketing i financijska snaga u industriji konkurentskih pića. Stoga je ovo prigoda da se dodatno popularizira i promovira kultura rakije, istaknu najbolji proizvođači koji će biti nagrađeni za uspjeh i kvalitetu rakija, likera i ginova. Danas se na tržištu mogu pronaći rakije i likeri od skoro svih voćnih vrsta. Osim povećanja različitosti, povećava se i tehničko/tehnološka razina proizvodnje, no i dalje veliki problem predstavlja promocija rakija koja se ne može javno reklamirati, a i kupnja i konzumacija su restriktivni. Rakije, likeri i ginovi se zato mogu promovirati organiziranjem natjecanja proizvođača gdje se rakije ne samo približavaju kupcima nego je natjecanje oblik usvajanja novih znanja i podizanje kakvoće vlastitih proizvoda. Jedan od razloga popularizacije i rasta ocjenjivanja definitivno je i ocjenjivačka komisija sastavljena od certificiranih i priznatih hrvatskih i međunarodnih ocjenjivača. Ocjenjivanje je prepoznato i od strane samih proizvođača te tako bilježimo svake godine sve veći broj prijavljenih proizvođača i uzoraka.