2019

PROGLAŠENI ŠAMPIONI 1. MEĐUNARODNOG OCJENJIVANJA RAKIJA I LIKERA U ZAGREBU!

Trećeg dana sajma CROAGRO proglašeni su šampioni Međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera, organiziranog od strane Gospodarskog lista u suradnji s Prehrambeno- biotehnološkim i Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Podsjetimo, na ocjenjivanje se prijavilo 80-ak uzoraka rakije i 40-ak uzoraka likera. Sudjelovali su natjecatelji iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. Stručna komisija sastavljena od 10 članova je marljivo dva dana ocjenjivala, prvo voćne rakije, a zatim i likere.

Stručna međunarodna komisija ocjenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija i likera po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji proglašen je najbolji šampionski uzorak.

Veliki broj pristiglih prijava i uzoraka!

Uoči sajma CROAGRO mnogi poljoprivredni proizvođači bili su pozvani poslati uzorke svojih poljoprivrednih proizvoda na ocjenjivanje kako bi se izabrali najbolji kojima će se dodjele i priznanja svečano dodijeliti na sajmu. Tako se za sudjelovanje na međunarodnom ocjenjivanju  rakija i likera prijavilo preko stotinu proizvođača rakija i likera ponajviše iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, a onda i iz ostalih zemalja ove regije. Velik broj prijavljenih uzoraka i jaka konkurencija učinila je ovo ocjenjivanje i natjecanje još zanimljivijim. Ocjenjivale su se rakije od kruške, loze, jabuke, dunje, šljive, loze, oraha, kupine, aronije itd., likeri od višnje, smokve, aronije, a bilo jei zanimljivih kombinacija poput likera od naranče i kave, jabuke i meda, tamne pive, lovora, medice ili pak lavande.

Apsolutni šampion natjecanja te najbolje ocijenjeni uzorak u kategoriji voćnih rakija je šljivovica Braće Tomašević iz Srbije. Njihova šljivovica je osvojila najveći broj bodova, odnosno 19,1 od ukupnih 20. Osim šljivovice, Braća Tomašević su osvojila i veliku zlatnu medalju za svoju rakiju od maline te potvrdili svoj veliki uspjeh na ovom natjecanju.

Šampion u kategoriji likera je liker od Maraške tvrtke Fiolić Tantum iz Zadra. I na ovom natjecanju, njihov liker je pokazao svoju kvalitetu te zasluženo pobijedio u kategoriji likera. Iako im je glavna djelatnost vinarstvo, gdje često dobivaju nagrade za svoja vina, braća Mario i Dario Fiolić su pokazala da ne zaostaju ni u proizvodnji likera.

Veliku zlatnu medalju u kategoriji voćnih rakija osvojili su još Srba Josijević sa rakijom od dunje te Gorazd Čuk i Miroslav Miljiš sa svojom šljivovicom. Zlatnu medalju su osvojili OPG Ivan Vlainić, tvrtka Stilanova Lika sa šljivovicom, Slobodan Senić također sa šljivovicom, Vukašin Franeta sa rakijom “Kajsijom”, Zoran Lazić sa šljivovicom i OPG Libero Sinković sa Erba Luigiom. Po dva zlata su ponijeli kući Agro destil d.o.o., jedno za Djedovu rakiju šljivovicu, a drugo za rakiju od kruške, te Sempervivum s komovicom bariqque i biskom.

Bilo je ovo uzbudljivo natjecanje, organizirano po prvi put u sklopu sajma CROAGRO, s izuzetno kvalitetnim rakijama i likerima, a zatim i vrhunskom stručnom komisijom.

Čestitamo svim dobitnicima, zahvaljujemo i svim ostalim natjecateljima te se nadamo još većoj kvaliteti samog natjecanja i jakih alkoholnih pića, pa i još većem broju uzoraka već iduće godine.