2023

REZULTATI 5. CROSPIRITA- MEĐUNARODNOG OCJENJIVANJA RAKIJA, LIKERA I GINOVA

crospirit ocjenjivanje rakija likera i ginova

U srijedu i četvrtak, 20. i 21.09.2023. godine u laboratoriju Agronomskog fakulteta u Zagrebu,održan je 5. CROSPIRIT – međunarodno ocjenjivanje rakija, likera i ginova. Ocjenjivanje je petu godinu zaredom organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.

Ove godine prikupljeno je rekordnih 240 uzoraka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i ostalih susjednih zemalja, što je veliki napredak u odnosu na prvo ocjenjivanje održano 2019. godine kad je pristiglo 70-ak uzoraka. Najviše pristiglih uzoraka je upravo rakije, čija se kvaliteta povećava iz godine u godinu.

Stručnu komisiju ocjenjivača predvodio je izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Komisija ocjenjivača sastavljena je od hrvatskih certificiranih stručnjakea za jaka alkoholna pića s Agronomskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu kao i iz Ministarstva poljoprivrede, a i ove je godine dio komisije bio i cijenjeni “doktor za šljivovicu”, dr. sc. Ninoslav Nikićević s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Komisiju ocjenjivača su činili: prof. dr. Ninoslav Nikićević, prof. dr. sc. Jasna Mrvčić (PBF), dr. sc. Mirela Osrečak (AFZ), dr. sc. Karla Hanousek Čiča (PBF), prof. dr. sc. Damir Stanzer (PBF), Vesna Jurak, dipl. ing. (Badel 1862), Renata Sahor, dipl. ing. (Badel 1862), Vlasta Rubeša Vili, dipl. ing., Aleksandar Brodski, dipl. ing. (AFZ), Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. (Ministarstvo poljoprivrede) i Ozren Hrsto, dipl. ing. preh. teh. ( Ministarstvo poljoprivrede) te predsjednik komisije izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj (AFZ).

Nagrađeni uzorci rakija

Ove se godine po prvi put daje nagrada i za najbolji uzorak u pojedinoj kategoriji rakija, a uvjet je bio više od pet prijavljenih uzoraka od neke vrste rakije.

Šampion rakija i najbolje ocijenjeni uzorak cijelog ocjenjivanja dolazi iz Srbije, Emperus destilerija, koja je za svoju rakiju od šljive iz 1997. godine dobila 19,8 bodova. Također, Empereus destilerija je dobila u ovoj kategoriji i veliko zlato za rakiju od šljive iz 2010. godine za koju su osvojili 19,6 bodova. Osim njih veliko zlato u kategorji rakija od šljive osvojili su još Braća Tomašević sa šljivovicom iz 2010. godine te Destilerija Gorda sa šljivovicom starom 7 godina. Osim njih, u kategoriji rakija od šljiva nagrađene su zlatom još dvije rakije koje su osvojile više od 18 bodova.

Najbolji uzorak u kategoriji rakija od jabuka imala je Destilerija Gorda koja je osvojila veliko zlato sa svojom rakijom od jabuke starom 7 godina dobila 19,5 bodova. Osim njih, zlatom su nagrađene još tri rakije od jabuke.

Nagradu za najbolji uzorak u kategoriji rakija od kruške dobio je SPM Kovilj sa viljamovkom iz 2022. godine za koju je dobio zlato sa osvojenih 18,7 bodova. Još tri rakije od kruške su dobile zlato.

Najbolji uzorak u kategoriji rakija od marelice bio je od Destilerije Prikina dobra koja je za svoju kajsiju iz 2022. godine dobila veliko zlato i 19,5 bodova. Još tri rakije od marelice osvojile su zlato.

Najbolji uzorak u kategoriji rakija od dunje imala je Emperus destilerija koja je za svoju rakiju od dunje Victory iz 2012. godine dobila zlato i 18,8 bodova. Zlato je osvojilo još šest rakija od dunje.

Najbolji u kategoriji rakija od loza imao je OPG Miroslav Nekić sa lozom iz 2022. godine za koju je osvojio veliko zlato i 19,5 bodova. Još su tri rakije od loze osvojile zlato.

Nagradu za najbolji uzorak u kategoriji rakija travarica dobila je Obiteljska vinarija i destilerija Rossi sa travaricom za koju je dobila zlato sa osvojenih 18,2 boda.

Od ostalih rakija kod kojih nije bilo u skupinama više od pet uzoraka, još su tri osvojile zlato za kvalitetu.

Nagrađeni uzorci likera

U kategoriji likera najbolje ocijenjeni uzorak imala je kao i prije dvije godine, Destilerija Patrik, ovaj put sa svojim limoncellom iz 2023. godine za koji je dobila zlato i ocjenu 18,6. Osim njega zlatom je nagrađeno još 8 likera.

Nagrađeni uzorci ginova

U kategoriji ginova, najbolje ocijenjeni uzorak bio je london dry gin iz 2022. godine od K distillery koji je osvojio zlato i 18,6 bodova. Osim njega, zlatom je nagrađeno još 6 ginova.

Nagrada za najbolji dizajn

Povodom 5. CROSPIRITA, po prvi puta se birao i najbolji dizajn kojeg je izabrala redakcija Gospodarskog lista zajedno sa Željkom Suhadolnikom, autorom bloga Svijet u čaši i Marinom Levajem, organizatorom Zgrappa -međunarodnog festivala rakija i likera.

Nagradu za najbolji dizajn dobio je gin od West house distillery.

Dodjela nagrada na Zgrappa festivalu

Čestitamo svim nagrađenima te Vas pozivamo na dodjelu koja će se održati 13.10.2023. u Boćarskom domu u Zagrebu u sklopu Zgrappa – međunarodnog festivala rakija i likera! Točna satnica objavit će se naknadno.

Svi nagrađeni dobivaju jednu besplatnu ulaznicu za jedan dan festivala, kako bi mogli prisustvovati dodjeli. Svoje prisustvo potvrdite najkasnije do 10.10.2023. na sljedeći email:

marin@gospodarski-list.hr

Ulaznice za Zgrappa festival možete potražiti na sljedećem linku:

https://www.entrio.hr/event/zgrappa-international-festival-of-brandy-and-liqueurs-14698

Ukoliko želite prisustvovati kao izlagači na Zgrappa festivalu, javite se na:

marin@gospodarski-list.hr

OBAVIJEST!

Svi ostali sudionici ocjenjivanja, svoje će ocjene dobiti najkasnije do petka, 29.09.2023. na email koji su naveli u prijavi.

Također, svoje će diplome moći pokupiti u redakciji Gospodarskog lista u tjednu 06. – 10.11.2023. (ponedjeljak – petak, 7:30 -15:00 sati). Molimo vas da se najavite unaprijed na email naveden ispod kako bismo vam pripremili diplomu.

Ukoliko želite da vam se diplome dostave poštom, najkasnije do 01.11.2023. javite podatke za dostavu na email naveden ispod (troškove dostave snosi primatelj).

Email kontakt :

marin@gospodarski-list.hr

Zahvaljujemo još jednom svim sudionicima i čestitamo svim nagrađenima!